Linux w Polsce

Polska Strona Linuksa - informacje, porady, wymiana doświadczeń...
  1. To, że kiedyś nastąpi ten dzień było prawie pewne. Ostatnie dwie "nielinuksowe" maszyny - chińskie komputery IBM POWER, pracujące pod kontrolą systemu AIX wypadły właśnie z najnowszego (listopad 2017) zestawienia superkomputerów i tym samym Top500 najmocniejszych serwerów  składa się tylko z maszyn kontrolowanych przez Linuksa!

2. Artykuły wiodące numeru listopadowego wydania „Linux Magazine” poświęcone inteligentnym budynkom opisują Home Assistanta, który wprowadza otwarte standardy, oraz API we/wy Adafruit ułatwiające komunikację urządzeń Internetu rzeczy.

3. Artykuły tematu numeru październikowego wydania „Linux Magazine” przedstawiają narzędzia dozarządzania poborem energiioraznarzędzia dosprawdzania danych ACPI dotyczących baterii.

Na dołączonym DVD znajduje się Arch Linux z najnowszymi wersjami oprogramowania.

4. Jesień to okres roku który ma szczególne miejsce w kalendarzu sympatyków Linuksa i otwartego oprogramowania, a to za sprawą odbywającej się już od 14 lat Jesieni Linuksowej. Tegoroczne piętnaste spotkanie zbiega się z początkiem kalendarzowej jesieni i odbędzie się w weekend 22-24 września 2017 w Ustroniu w ośrodku wypoczynkowym Muflon.

5. Temat numeru wrześniowego wydania „Linux Magazine” jest poświęcony trudnej kwestii bezpieczeństwa sieci i wykrywaniu lukprzy użyciuNetwork Security Tool.